Par- och familjeterapin kan fokusera på många olika typer av relationsproblem såsom konflikthantering, intimitet, sexlivet, kommunikationen, tillit et. c. Tyvärr fungerar inte alltid relationer på ett enkelt och smidigt sätt, utan kan ibland upplevas som mycket svåra att handskas med. Oavsett om det är en kärleksrelation eller relation till familjemedlemmar och vänner kan den trigga igång mycket jobbiga känslor. Det kan exempelvis handla om svartsjuka, ilska, sorg, besvikelse et. c.
Tyvärr har många människor en föreställning om att relationen ska ha en känsla av "rosa moln" varje dag, livet ut och om inte det sker måste något vara fel. Förälskelse-fasen kanske går över efter ett tag och kvar finns en starkare, mer genuin relation med djupare känslor. För personer som är spänningssökare eller undvikande i sitt beteende kan detta kännas tråkigt eller skrämmande. Då börjar personen söka sig vidare till nya kickar.
Hos många par försvinner glädjen, närheten och passionen. Det känns svårare att samtala med varandra på ett validerande sätt och till slut kanske man frågar sig om det finns något gemensamt överhuvudtaget. Sexlivet kanske inte riktigt fungerar. Svartsjuka och otrohet kan också ställa till det. Man kan ha olika värderingar och föreställningar om hur man ska leva sitt gemensamma liv, exempelvis hur tiden ska prioriteras, hur hemmet ska skötas, hur barnen ska uppfostras eller på vilket sätt man ska umgås. Kärleken försvinner och det som en gång höll ihop paret lyser med sin frånvaro. När par hamnar i svårigheter kan det behövas utomstående hjälp. I terapibehandlingen kan ingå att ersätta negativa beteendemönster med positiv interaktion, att hitta tillbaka till det som paret tidigare uppskattade med varandra, att ge uttryck för sina känslor och behov, att lära sig lyssna på varandra, att träna på problem- och konfliktlösning samt att kunna ge och ta emot kritik och uppskattning på ett bättre sätt.