Löpcoachen Camilla tipsar om enkla knep för att börja intervallträna i löpspåret.
Har man aldrig provat på intervallträning när man springer kan det verka krångligt. Camilla Maria, som driver Braveheart.work i Karlstad och som erbjuder bland annat löpcoachning, förklarar hur du enkelt kommer igång med intervaller.
Boka tid hos en personlig tränare här.
Intervallträning har många positiva hälsoeffekter och bidrar till att förbättra dina prestationer inom löpning.
– Intervallträning hjälper dig att utvecklas som löpare. Du jobbar på olika ansträngningsnivåer och förbättrar därför din hjärt- och lungkapacitet vilket gör att du får bättre kondition. Dessutom stärker man senor, ligament och muskler, berättar Camilla och fortsätter:
– Speciellt för äldre och framför allt äldre kvinnor är det viktigt att utsätta kroppen för stötar för att undvika skador som är vanliga när man åldras. Med det sagt måste man också lyssna på kroppen och inte pressa sig själv för hårt. Att man får träningsvärk är inget konstigt, men gör något mer ont än vad det borde är det viktigt att låta kroppen vila.
Vana löpare pratar ofta om tröskelpass, maxpuls och hastigheter. Är man ovan vid intervallträning kan det verka svårt. Camilla förklarar att det egentligen inte alls behöver vara så avancerat med intervaller:
– Att träna intervaller handlar om att variera ansträngningsnivå. Har du precis kommit igång med löpning kan du till exempel börja med att variera mellan att gå och att jogga. Den som har kommit lite längre kan till exempel välja att springa snabbare i alla uppförsbackar och sedan sakta av efter backen och jogga lugnt tills andningen lugnat ner sig.
Ett annat knep Camilla tipsar om är att använda till exempel lyktstolparna längs ett elljusspår och att bestämma att man ökar farten mellan två stolpar, sedan saktar av mellan två. Så kan man fortsätta under resten av passet.
Hur lång och intensiv vilan blir mellan intervallerna är också något man kan variera enligt Camilla:
– Bestäm hur lång tid du vilar mellan topparna, och bestäm om vilan innebär att du börjar gå, springer långsammare eller står stilla helt.
Att springa med en personlig tränare eller en löpcoach har flera fördelar.
– Du får ett individanpassat upplägg som utgår från den nivå du är på nu. Coachen kan även hjälpa dig att komma över trösklar och att hitta ny motivation när den börjar tryta, säger Camilla.
– Jag jobbar också mycket med mental träning, något jag märkt hjälper många av mina klienter. Vi hjälps åt att hitta strategier för att hantera när man tycker att träningen är jobbig, och att hitta nycklarna som gör träningen roligare.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.