Tillsammans med vår samarbetspartner Symbiome.io presenterar vi här en väldigt intressant artikel om tarmfloran och dess hälsopåverkan. Detta är något som kommer stort och som har skapat rubriker runt om i hela världen. Det är vår tids nya blodprov och det fullkomligt sprutar ut forskningsstudier som kopplar tarmfloran till alla våra olika välfärdssjukdomar.
Vad handlar allt detta om då? Jo, om mikroberna som lever i och på oss. Tidigare har de mest ansetts vara illvilliga fripassagerare men nu börjar vi inse hur viktiga de är för vår hälsa. Så till den grad att tarmfloran har klassats som ett livsviktigt och eget organ. Utan detta nya organ så skulle vi inte kunna överleva.
Den största mängden mikrober finns i din tarm och utgör tarmfloran. Här hittar man bakteriofager, olika jästsvampar och bakterier där bakterier utgör den överlägset största andelen.
Tarmfloran har undersökts tidigare och då kopplats ihop med direkta magproblem, men det som man idag främst forskar kring och som är riktigt revolutionerande är kopplingen till välfärdssjukdomar som till exempel:
• Hjärt- och kärlsjukdomar
• Typ 2-diabetes
• Depression
• Cancer
• Alzheimers
Tarmfloran klassades som ett nytt organ 2012. För att få ett perspektiv på hur intressant forskningsområde detta verkligen är så kan det nämnas att enbart den amerikanska statliga sjukvårdsforskningen (NIH) har lagt närmare 1 miljard dollar på forskning kring tarmfloran, mellan 2007—2017. Då ska man komma ihåg att den största delen av forskningen har skett efter 2017!
För att förstå tarmflorans roll för vår organism kan man se tarmfloran som kroppens egen kemifabrik, som producerar ämnen (metaboliter) som vi behöver för att fungera. De används i alla de olika kemiska processer som konstant pågår i vår kropp. Ämne som är både viktiga för barns utveckling och tillväxt samt vårt psykiska och fysiska välmående.
Här är några exempel på processer där tarmfloran är högst involverad:
• Matsmältningen
• Immunförsvaret
• Humöret
• Kognitiva funktionen
• Ämnesomsättningen
• Åldrandet
Det som gör vårt nya organ riktigt intressant är att du, till skillnad mot att sekvensera ditt personliga DNA, faktiskt kan förändra tarmfloran och över tid optimera den för att må så bra som möjligt. Men i likhet med ditt egna DNA så har man faktiskt visat att man även ärver tarmfloran. När man ärver tarmfloran så kommer dess egenskaper på köpet.
De stora faktorerna som påverkar din tarmflora förutom arv och miljö är:
🥗 Kost
💊 Medicinering
😩 Stressnivå
👵 Ålder
Andra viktiga faktorer är vem du bor med och var (stad/landet). Då bakterier vandrar från din omgivning och adopteras av din tarmflora om det finns en lämplig nisch ledig.
Så sluta ha bacillskräck. Faktiskt så är vi mer bacill än människa. Det är inte ens en jämn match. Vi består av 100 gånger fler celler i form av mikrober än vad vi har i våra egna vävnader. Följ med på en resa till framtiden och lär dig mer om detta fantastiska nya organ. Eller du behöver inte nöja dig med bara det, du kan faktiskt göra något åt det redan idag!
De flesta landdjur är uppbyggda med en lång slang av hud (läs tarm), som tar upp och omvandlar olika typer av mat till näring, näringsämnen och andra metaboliter som behövs till våra celler. Upptaget sker dels i tunntarmen där framför allt enklare sockerarter och fett tas upp. Resten av din mat bryts sedan ner i tjocktarmen. Nedbrytningen av mer komplexa molekyler kan ske genom att tjocktarmen är utrustad med ett intrikat nedbrytningssystem, nämligen vår tarmflora.
Tarmbakterierna producerar enzymer som bryter ner komplexa kolhydrater (fibrer) från växtriket. De förser oss också med B- och K-vitaminer och kortkedjade fettsyror. Vi kan alltså inte tillgodogöra oss näringen från många av de saker vi äter, utan hjälp från bakterierna i vår tarm. De hjälper oss att bryta ner och i många fall öka näringsvärdet av den mat vi äter.
Givetvis finns det även bakterier bryter ner kött, fett och snabba kolhydrater. Men dessa bakterier producerar många gånger ämnen som gör mer skada än nytta för oss. Jo, vi känner till att det är skillnad på kött och kött samt att det finns massor av olika typer av fett. Men mer om detta en annan gång.
Det finns mycket interaktion mellan ditt immunförsvar och tarmfloran. Eftersom ditt immunsystem konstant presenteras för olika organismer, partiklar och molekyler via tarmen kommer det över tid att lära sig vad som är till nytta för dig och vad som ska ses som fiender. Detta gör att ditt immunförsvar känner igen och låter bli vänliga tarmbakterier, som behövs för matsmältningen. Vid behov stimulerar tarmfloran vävnad kring tarmen för att öka produktionen av antikroppar.
Många bakterier, t. ex. Bifidobakterier kan bryta ner och hindra toxiner från att passera genom tarmväggen och in i ditt blodomlopp.
Dessa toxiner kan vara:
• Bekämpningsmedel
• Metaller
• PCB-gifter
• Olika kolväten från avgaser
• Toluener, restkemikalier från industri
• Melamin, rest från plaster
• Sötningsmedel som Aspartam, Sackarin
En äldre föreställning är att olika delar i kroppen fungerar enskilt. T. ex. att hjärnan fungerar som en egen enhet. Men genom ny forskning som till stor del kommer från insikterna av tarmflorans betydelse, vet man nu att kroppen är en helhet där olika delar är helt beroende av varandra och påverkar varandra otroligt mycket. Tarmfloran kan direkt påverka hjärnan via vagusnerven och indirekt genom att påverka många andra av kroppens system.
Tarmflorans direktförbindelse med hjärnan kallas för tarm-hjärnkopplingen (eng. brain-gut-axis). Din tarmflora interagerar faktiskt med ditt centrala nervsystem för att reglera hjärnkemin. Det stämmer, dina tarmbakterier kan faktiskt påverka hur du reagerar på stress och ångest. De kan faktiskt även påverka ditt minne.
Forskning har visat att tarmbakterier producerar stora mängder serotonin- och dopamin. Serotonin är ett ämne som inte bara får dig att känna dig lycklig, utan det hjälper också till med matsmältningen. Faktum är att 90 % av kroppens serotonin produceras i tarmen.
Det finns så otroligt mycket som påverkas av tarmfloran att det är svårt att skriva om allt. Här kommer några fler saker.
• Ämnesomsättningen
• Reglering av hunger
• Minskad inflammation i kroppen
• Ditt blodtryck
Inte att glömma är produktionen av de viktiga kortkedjade fettsyrorna. De fungerar bland annat som näring till cellerna i tarmväggen. Om cellerna i din tarmvägg mår bra och förekommer i riklig mängd ger de tarmen en stabil integritet. Motsatsen brukar kallas för läckande tarm (Leaking Gut) och skapar ofta trötthet, inflammation och värk i kroppen.
Man skulle kunna säga att vi tillsammans med vår tarmflora blir något mer än bara en människa, en superorganism!
Tarmflorans roll är helt central för kroppens funktion. Det är också det organ som du enklast kan påverka. Vet du hur din tarmflora fungerar kan du också lära dig att vårda den. Tar du hand om din tarmflora så tar den hand om dig och tillsammans kan ni göra underverk.
Du börjar med en analys för att lära känna den. Efter det kan du lätt se vilka förändringar du behöver göra och över tid kan du sedan anpassa din diet mot ett liv i symbios.
Vill du lära dig mer? Besök Symbiomes blogg, Skitbloggen
Referenser:
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.