HemFakta & rådTennisarmbåge

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge, även känt som lateral epikondylit, är en överbelastningsskada som ger symptom i muskelfästet i där de fäster nedanför armbågens utsida, det området kallas medicinskt Laterala Epikondylen. Trots namnet är det inte bara idrottare som spelar tennis som drabbas av detta tillstånd; det kan påverka alla som utför upprepade rörelser med handleden och underarmen, som exempelvis många typer av idrott, arbete eller hobbyer. Till exempel kontorsarbetare, montörer, mekaniker, styckare och städare. Alla typer av aktiviteter med repetitiva monotona rörelser med hand och handled kan utlösa besväret. Individer mitt i livet i aktiva åldern 30–50 år är överrepresenterade för tennisarmbåge och kvinnor och män drabbas i lika stor utsträckning, det är främst i den dominanta armen besvären utlöses. Lateral Epikondylit är en vanlig orsak till kort och långtidssjukskrivning. 

Vanliga symtom på tennisarmbåge

  • Smärta: Rörelsesmärta och lokal ömhet vid vid beröring över muskelfästet nedanför armbågens utsida vid vissa aktiviteter som involverar grepp och rörelser i hand och handled är det vanligaste symtomet.  Smärtan kan stråla ned längs underarmen och i vissa fall upp mot överarmen. 
  • Stelhet: Stelhet eller svårighet att sträcka ut eller böja armbågen och handleden kan förekomma.
  • Svaghet: Ibland kan tennisarmbåge leda till svaghet i handleden eller underarmen.

Så kan du behandla tennisarmbåge

Det är viktigt att man tar symptom på denna överbelastningsskada på allvar eftersom det annars är en relativt hög risk att besvären blir långvariga. Det finns studier som visar att över 50% av individer med Lateral Epikondylit rapporterar kvarstående besvär efter en 12 månaders period och 20% rapporterar kvarstående besvär efter tre till fem år.

  • Vila och aktivitetsmodifiering: Den enskilt viktigaste åtgärden är att ge den drabbade armen tillräckligt med vila från aktiviteter som orsakar smärta. Det kan också vara nödvändigt att ändra eller anpassa aktiviteter för att belasta musklerna mer fördelaktigt/ergonomiskt.
  • Ergonomiska anpassningar: Om besvären är arbetsrelaterade kan en Ergonom hjälpa dig att se över din arbetsplats och korrigera arbetsteknik för att minska risken för fortsatt överbelastning. I de fall detta inte ger eliminering av symptom behöver man byta arbetsuppgifter. Enligt arbetsmiljölagen har man som anställd laglig rätt till ergonomisk hjälp av utbildad Ergonom/Leg. Fysioterapeut vid belastningsrelaterade besvär som är relaterade till arbetet.
  • Fysioterapi: En Leg. Fysioterapeut kan i många fall hjälpa dig att återställa funktion i arm/hand bland annat genom råd och att öka rörlighet och muskelfunktion i armen med anpassade övningar att utföra på egen hand i kombination med manuella behandlingstekniker.

Symptomlindring

Du kan själv minska smärtan genom nedanstående råd. Det är viktigt att du inte symptomlindrar enligt nedan och fortsätter med samma belastning som utlöst dina besvär, då ökar du risken för långvariga kvarstående besvär.

  • Isbehandling: Applicera is eller kyla på området för att minska smärta och inflammation. Det rekommenderas att göra detta i 15–20 minuter flera gånger om dagen, särskilt efter aktivitet.
  • Medicinsk behandling: Användning av antiinflammatoriska läkemedel såsom Ibuprofen, Ipren eller/ och smärtstillande preparat som Paracetamol, Alvedon kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.
  • Skyddsutrustning: Användning av olika handledsskydd eller armbågsskydd kan hjälpa till att avlasta området kring Laterala Epikondylen under läkningsprocessen, du kan köpa dem själv eller med fördel få dem individuellt utprovade av Leg. Fysioterapeut eller Leg. Arbetsterapeut.

Vid svåra långvariga symptom av tennisarmbåge kan behandlingar som kortisoninjektioner eller till och med kirurgi vara aktuella men dessa övervägs noggrant då det inte finns några garantier för minskade besvär.

Så kan vi hjälpa dig

Misstänker du att du drabbats av tennisarmbåge? På Bokadirekt kan du boka tid för diagnostisering och behandling.


Senast uppdaterad:
2024-05-17
Innehållet har granskats av:
Katarina Winge, legitimerad fysioterapeut på Winges Fysioterapi i Skövde

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av tennisarmbåge.

Boka behandling

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store