Tillbaka till Start

Bästa träningen under klimakteriet

Måndag 8 januari 2024 kl. 14:11

I klimakteriet påverkas kroppen på olika sätt, inte minst fysiskt. Man kan känna sig tung i kroppen och uppleva en försämrad kondition. Cecilia ”Ia” Wååk, personlig tränare, fystränare, diplomerad massageterapeut och lymfmassör på Fyscoacherna, berättar hur du kan lindra symtomen genom träning. 

Boka tid för personlig träning här.

När man kommer i förklimakteriet och klimakteriet minskar produktionen av östrogen och hormonbalansen rubbas. Något som kan påverka kroppen på olika sätt.
– I början kan man uppleva att man inte känner igen sig i sin kropp. Eftersom den håller på att fasa ut hormonerna så svänger nivåerna – vissa dagar har man jättehögt hormonpåslag medan andra dagar är det lågt, förklarar Cecilia ”Ia” Wååk.

När hormonerna inte är i balans är det svårt att träna, poängterar hon.
– Kroppen känns tung och konditionen är inte som den brukar vara. En vanlig reaktion är då att man tränar mer och hårdare, vilket blir ännu jobbigare för kroppen eftersom den då utsätts för stress samtidigt som denna hormonkarusell pågår.

Hur kan man lindra symtomen?
– Träning är ett jättebra sätt för att lindra symtomen, men det är viktigt att man anpassar sig till vad kroppen orkar med. Sätt inte ribban för högt med att boka in ett crossfitpass på morgonen om du har sömnsvårigheter – då är det bättre att ta en promenad. Försöka att hitta en träningsform som du tycker om och som är hållbar. 

Finns det någon träning som är extra bra under klimakteriet?
– Det är helt individuellt vad man känner att ens kropp orkar med, men det är viktigt att träna styrka för att bibehålla muskelmassan. Det är också bra att hålla i gång konditionen, både för att lindra de fysiska symtomen och att få endorfinerna som påverkar humöret positivt. Men återigen, var lyhörd för vad kroppen orkar med. Om du är van vid långa löpturer kanske du behöver korta ner dem lite eller gå raska promenader i stället. Brukar du inte träna kan du börja med att gå lugna vardagspromenader.

Är det farligt att träna om man har vallningar eller plötsligt svettningar?
– Nej, inte alls. Det är tvärtom bara bra eftersom träningen lindrar besvären. 

Om man vill ta proffshjälp, vad ska man göra då?
– Vi på Fyscoacherna har något som heter ”Träning under klimakteriet”. Då kan du komma hit och antingen få ett träningspass anpassat för dig utifrån hur du mår. Du kan också få kostrådgivning och/eller behandling för lederna och musklerna samt ett skräddarsytt träningsupplägg. Hela kroppen behöver få lite extra kärlek under den här tiden. Och glöm inte – det här är en fas som kommer att gå över.

Tillbaka till Start

Bara sköna tankar. När du behöver dem. Ja tack!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste från Bokadirekt.