HemFakta & rådAnsiktsbehåring

Ansiktsbehåring

Oönskad ansiktsbehåring hos kvinnor kan vara ett frustrerande problem. Det kan dyka upp på olika ställen, till exempel på hakan, överläppen, kinderna eller i pannan. I vissa perioder i livet är det helt naturligt med en förändrad hårväxt – men det finns behandlingar för dig som vill bli av med fjunen i ansiktet.

Vanliga orsaker till hårväxt i ansiktet

  • De vanligaste orsakerna hos kvinnor är hormonella förändringar som hör livet till. Under pubertet, graviditet, amning, klimakteriet och vid andra hormonella obalanser.
  • Vissa kvinnor har en genetisk predisposition, även kallas ärftlig benägenhet, för att ha mer ansiktsbehåring än andra. Det innebär alltså en ökad risk för att utveckla en viss sjukdom eller egenskap på grund av dina gener.
  • Vissa läkemedel, till exempel steroider, kan leda till ökad hårväxt i ansiktet.
  • I vissa fall kan oönskad ansiktsbehåring vara ett symptom på ett underliggande medicinskt tillstånd. Vanligaste är Polycystiskt ovariellt syndrom (PCOS), som betyder att äggstockarna har för många äggblåsor och gör att kvinnor får hår på kroppen där män normalt har det.

Tillfälliga och permanenta åtgärder för att bli av med oönskad ansiktsbehåring

Rakning är den mest givna och enkla metoden för att ta bort oönskad ansiktsbehåring. Den är dock tillfällig och håret växer tillbaka snabbt. Vaxning är en mer permanent metod än rakning – den tar bort håret från roten och kan hålla i upp till fyra veckor. Att plocka hårstrån med pincett eller liknande, är en annan metod för att ta bort oönskad ansiktsbehåring. Nackdelen är att den är tidskrävande och kan vara smärtsam. Blekning är en annan metod för att ljusa upp hårens färg och gör därmed den oönskade ansiktsbehåringen mindre synlig.

Permanenta och effektiva metoder för att ta bort hår på kroppen är laserbehandling, som fungerar genom att man förstör hårsäckarna med laser, eller elektrolys då man förstör hårsäckarna med en elektrisk ström.

Så kan vi hjälpa dig

På Bokadirekt finns gott om tider för hårblekning, vaxning eller permanent hårborttagning – just där du befinner dig.


Senast uppdaterad:
2024-05-16
Innehållet har granskats av:
Cosmetic Medical Clinic.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av ansiktsbehåring

Boka tid idag

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store