HemFakta & rådCelluliter

Celluliter

Celluliter är en vanlig, och helt ofarlig, hudförändring som ofta beskrivs som hud med en gropig, ojämn struktur. Det drabbar oftast kvinnor och syns vanligtvis på låren, höfterna, rumpan och magen. Celluliter uppstår när fettceller expanderar och trycker mot bindväven under huden, vilket får huden ovanför att se bucklig och ojämn ut.

Varför får man celluliter?

Flera faktorer kan bidra till att man utvecklar celluliter, exempelvis:

  • Genetiska faktorer: Benägenheten att utveckla celluliter är i många fall ärftlig.
  • Hormonella faktorer: Hormoner som östrogen kan påverka cellulitbildning genom att påverka fettcellernas ansamling och bindvävens struktur.
  • Ålder: När man åldras förlorar huden naturligt sin elasticitet, vilket kan göra celluliter mer synliga.
  • Försämrat lymfflöde: När lymfflödet är försämrat kan det leda till vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad, ömhet och celluliter.
  • Livsstilsval: En stillasittande livsstil och brist på motion kan bidra till förekomsten av celluliter.
  • Kost: En kost som är rik på fett, kolhydrater och salt kan förvärra celluliter. 

Så kan du behandla celluliter

Celluliter är en naturlig och ofarlig hudförändring, och även om det inte finns någon behandling som helt eliminerar celluliter, finns det metoder som kan minska dess synlighet och påverkan

Regelbunden fysisk aktivitet, särskilt styrketräning och konditionsträning, kan hjälpa till att minska kroppsfett och förbättra muskeltonusen. Det kan göra celluliterna mindre märkbara. En balanserad kost rik på fibrer, frukt och grönsaker kan också spela en roll genom att minska inflammation och stödja hudens hälsa.

För dem som söker mer omedelbara resultat kan speciella massagetekniker, som LPG, och hudvårdsprodukter ge en förbättring. Främst genom att förbättra blodcirkulationen, lymfflödet och strama upp huden. Det finns även medicinska behandlingar såsom laser och radiofrekvensbehandlingar. Dessa behandlingar används för att ge huden en ökad spänst och lyster – och därmed reducera celluliter. Ofta krävs det dock flera behandlingar för att uppnå märkbara resultat.

Så kan vi hjälpa dig

På Bokadirekt finns gott om tider för behandlingar av celluliter – just där du befinner dig.


Senast uppdaterad:
2024-05-13
Innehållet har granskats av:
Theresia Malm, Cryokliniken i Nynäshamn

Hitta en tid för rådgivning och behandling av celluliter

Boka behandling

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store