HemFakta & rådHyperhidros

Hyperhidros

Att svettas är inte alltid angenämt, men är något som alla människor gör. Det är kroppens sätt att kyla ner sig och ett sätt att reglera kroppstemperaturen. Men om du upplever att du svettas på ett sätt som gör att det begränsar eller känns jobbigt i vardagen, så finns hjälp att få.

 

Överdriven svettning, även känt som hyperhidros, är ett medicinskt tillstånd där en person producerar ovanligt mycket svett, ofta i oförutsägbara situationer. Hyperhidros kan påverka olika delar av kroppen, vanliga områden är armhålor, handflator, fötter och pannan, och drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Antingen kan svettningarna drabba specifika kroppsdelar eller större delar av kroppen. Hyperhidros kan upplevas som mycket besvärande och ha en negativ inverkan på en persons livskvalitet, självkänsla och sociala liv.

Primär och sekundär hyperhidros

Det finns två huvudtyper av hyperhidros, primär och sekundär. Primär hyperhidros är överdriven svettning som uppstår utan någon tydlig underliggande orsak och är ofta ärftlig. Den drabbar vanligtvis specifika områden av kroppen och har ingen koppling till andra medicinska tillstånd. Sekundär hyperhidros däremot, orsakas av underliggande tillstånd som överaktiv sköldkörtel, infektioner, diabetes, klimakteriet eller biverkningar av vissa läkemedel.

Behandling av överdriven svettning kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet: Från starkare antiperspiranter till läkemedel. I vissa fall kan botoxbehandling fungera. Med hjälp av injektioner i drabbade områden kan svettproduktionen minska tillfälligt. I mer allvarliga fall kan även kirurgi övervägas, för att blockera nerver som styr svettkörtlar. Det är viktigt att rådgöra med en läkare om du upplever symptom av överdriven svettning för att fastställa rätt diagnos och behandlingsplan. Behandlingen kan variera beroende på området som påverkas, svårighetsgraden av ditt tillstånd, orsaken till din hyperhidros, och din allmänna hälsa.


Senast uppdaterad:
2023-10-26

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av Hyperhidros.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store