Ischias

Ischias är en medicinsk term som används för att beskriva smärta som strålar längs ischiasnerven. Ischiasnerven är den längsta nerven i kroppen, och sträcker sig från nedre delen av ryggen genom höfter och säte till benet och foten. Smärtan uppstår när ischiasnerven blir klämd eller irriterad. Orsaken kan vara exempelvis diskbråck, muskelkramper, inflammation eller förändringar i ryggraden.

Vanliga symtom

Symptomen på ischias inkluderar skarp smärta som strålar från nedre delen av ryggen eller sätesområdet ned i benet och foten. Smärtan kan vara konstant eller utlösas av rörelse, hosta eller nysning. Många personer upplever även stickningar, domningar eller svaghet i benet som påverkas av ischiasnerven.

Så behandlas ischias

Behandlingen av ischias fokuserar vanligtvis på att lindra smärta och minska inflammation. Läkemedel som antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande medel kan ordineras för att hantera smärtan. Fysioterapi kan vara användbar för att förbättra rörligheten och styrkan i rygg och ben samt minska trycket på ischiasnerven. Värme- och kylterapi kan också användas för att lindra smärta och minska inflammationen.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder mot ischias kan inkludera en bra hållning, undvika tunga lyft och att regelbundet träna för att stärka ryggmuskulaturen. Att upprätthålla en hälsosam vikt kan också minska risken för att utveckla ischias.

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever symtom på ischias, särskilt om smärtan är svår eller om det förekommer svaghet i benet. En tidig diagnos och behandling kan bidra till att lindra symtomen och förhindra långsiktiga komplikationer.

Så kan vi hjälpa dig

Vi har gott om akuttider hos legitimerade fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer – just där du befinner dig


Senast uppdaterad:
2024-02-28
Innehållet har granskats av:
Mohsen Tavakoly, legitimerad sjukgymnast

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av ischias

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store