HemFakta & rådKlimakteriet

Klimakteriet

Hormonsvängningar, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Att komma i klimakteriet påverkar kvinnor såväl fysiskt som psykiskt.

Klimakteriet, som också känt som övergångsåldern, är en naturlig biologisk fas i kvinnans livscykel och markerar slutet på fertilitetsperioden. Vanligaste åldern att komma i klimakteriet är runt 50 år, men det kan också börja vid såväl 40 års ålder som när man närmar sig 60 år. I regel märks det av att man börjar få oregelbunden mens, kan känna av vallningar och få sömnsvårigheter som en effekt av att ens reproduktiva funktioner gradvis avtar. Något som kan påverka en i flera år innan man kommer i den så kallade menopausen, då man inte haft menstruation på ett år. Symtomen och besvären är ofta kopplade till de hormonella förändringarna och minskade produktionen av östrogen och progesteron. Hur mycket man påverkas av klimakteriet varierar från person till person.

Klimakteriets tre faser:

  1. Perimenopausen: Den övergående fasen då kvinnor kan uppleva oregelbundna menstruationscykler och symtom som plötsliga svettningar, sömnstörningar och humörsvängningar.
  2. Menopausen: Menopausen definieras som den tidpunkt då en kvinna inte har haft en menstruationsperiod på ett år, oftast inträffar detta runt 50 års ålder. En av de mest framträdande förändringarna under menopausen är minskningen av östrogennivåer.
  3. Postmenopaus: Under postmenopausen kan symtom kan fortfarande kvarstå, minska eller försvinna helt.

Vanliga symtom vid klimakteriet:

  • Värmevallningar eller plötsliga svettningar
  • Sömnstörningar
  • Humörsvängningar
  • Torra slemhinnor
  • Urinvägsproblem
  • Minskad sexlust

Symtomen varierar i intensitet och varaktighet. Många kvinnor går igenom klimakteriet utan allvarliga komplikationer medan andra kan uppleva mycket besvärliga symtom – då kan man behöva rådgöra med en läkare för att få hjälp.

Så kan vi hjälpa dig

Vi har gott om tider till läkare, personliga tränare och terapeuter som kan hjälpa till vid besvär – just där du befinner dig.


Senast uppdaterad:
2024-02-28
Innehållet har granskats av:
Cecilia ”Ia” Wååk, personlig tränare, fystränare, diplomerad massageterapeut och lymfmassör på Fyscoacherna

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av klimakteriet

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store