HemFakta & rådLöparknä

Löparknä

En intensiv, ibland nästan skärande, smärta på utsidan av knät. Den som drabbas av löparknä får oftast ont i samband med ett träningspass – och får allt ondare ju mer belastning knät utsätts för. För de allra flesta brukar smärtan gå över av sig själv om man vilar ett par dagar innan nästa träningspass, men inte alltid. I vissa fall håller smärtan även i sig efter avslutad aktivitet.

Symtom på löparknä:

  • Stark smärta på utsidan av knät vid träning.
  • Smärtan ökar under träningspasset.
  • Smärtan går över efter några dagars vila.

När man får löparknä beror det på att senan längs utsidan av knät har blivit överbelastat. En av de vanligaste orsakerna till detta är att man löptränat för hårt och för mycket, och belastningen är extra hög om man springer i nerförsbackar och på sluttande underlag. Men även vid träningsformer som cykling, skidåkning och gång är det vanligt att utveckla löparknä.

Behandling av löparknä

Den bästa behandlingen mot löparknä är först och främst vila, de allra flesta känner sig bättre efter att ha tagit det lugnt i några dagar. Har man väldigt ont kan man ta receptfria smärtstillande läkemedel. Efter vilan är det klokt att långsamt öka träningsbelastningen. Träna kortare tid, med lägre intensitet och med lägre belastning på knät än vad du normalt gör. Fundera på om du under en tid kan byta träningsform, så att senan inte belastas för mycket.

Utöver vila är det viktigt med rätt rehabövningar (ofta för höften).  Övningarna kommer ge senan ett bättre utgångsläge för att läka, och inte retas på nytt. Ofta är det på grund av just svagheten i höft, i kombination med överbelastning, som löparknä uppstår. Vid upprepade problem med löparknä rekommenderas att söka hjälp hos en naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor. De kan hjälpa till med att ta fram stretchövningar, träningsprogram och en behandling som passar dig.

Vid svåra besvär bör man kontakta sjukvården. Ibland kan man få kortisonsprutor där det gör ont och i vissa fall kan senan behöva förlängas genom operation.

Så kan vi hjälpa till

Vi har gott om akuttider hos legitimerade fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer – just där du befinner dig.


Senast uppdaterad:
2024-02-28
Innehållet har granskats av:
Sturenaprapaten i Stockholm.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av löparknä

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store