Soleksem

Soleksem, också känt som solallergi eller ljusdermatos, är en hudreaktion som kan uppstå vid exponeringar från solen. Ofta är det inget allvarligt, men det kan vara obehagligt.

Vanliga symtom på soleksem

Symtom på soleksem inkluderar rodnad, klåda, utslag, fjällande hud eller små blåsor på huden som har utsatts för solen. Vissa människor kan uppleva mycket klåda medan andra kan få soleksem som inte kliar


Du kan få soleksem på olika delar av kroppen, men det är vanligast på ansiktet, nacken, armarna och bröstet. Det kan även uppkomma på ytor där du har bränt dig.

Soleksem kan förekomma hos personer i alla åldrar men är vanligare hos unga personer med ljus hy. Även vissa läkemedel kan göra att huden blir mer känslig för soleksem, så som anti-inflammatoriska läkemedel mot värk, antibiotika, läkemedel mot diabetes eller blodtrycksmediciner.

Så kan du förebygga och behandla soleksem

Du kan förebygga soleksem genom att smörja in dig ofta med solcrème som har hög solskyddsfaktor, ha kläder på dig som täcker huden och undvika solen under de mest intensiva soltimmarna. 

Behandlingen för soleksem kan variera beroende på svårighetsgraden av symtomen och individuella faktorer. Några vanliga behandlingsmetoder är:

  • Avkylande crèmer och kylbalsam, som behandlar utslag.
  • Hydrokortison, som kan hjälpa mot klåda och inflammation. 
  • Starkare kortinsoncrèmer, som förskrivs av läkare vid behov.
  • Fototerapi, som går ut på att huden exponeras för kontrollerade mängder UV-ljus under övervakning av en läkare.

Rådgör med en hudläkare för råd om lämplig behandling för soleksem, särskilt om symtomen är svåra eller återkommande.
Senast uppdaterad:
2024-05-14
Innehållet har granskats av:
Nena Drustinac, legitimerad sjuksköterska på Nena-kliniken

Hitta en tid för bedömning, rådgivning och behandling av soleksem

Sök tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store