HemFakta & rådVitaminbrist

Vitaminbrist

Att äta en varierad och balanserad kost är viktigt för att få i sig alla vitaminer som kroppen behöver. Men det finns också en rad faktorer som kan leda till vitaminbrist, så som sjukdomar, allergier, mediciner och kostrestriktioner.

Se över ditt intag

Även under vintern kan man behöva se över sitt vitaminintag. Ofta pratas det om D-vitamin, eftersom det är en vitamin som kroppen samlar på sig genom solljus. Här i Norden är UV-ljuset från sen höst till tidig vår för svagt för att ge någon effekt och då kan det hända att kroppen inte tillverkar tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin bidrar till en normal benstomme, immunsystemets funktion och ser till att kalciumnivåerna i blodet är normala. Därför kan kosttillskott med D-vitamin vara en god idé under årets mörka månader. Men var noga med att inte överdosera D-vitamin eftersom det är en fettlöslig vitamin som lagras i kroppen.

Förkylningar, influensa och vinterkräksjukan. För att stärka immunförsvaret och motverka infektioner, bakterier och virus kan ett tillskott av C-vitamin vara bra. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin, vilket innebär att om kroppen får ett överskott av C-vitamin gör den sig av med det genom att man kissa ut det.

Vanligt med brist på B12

Vintertrötthet eller bara B12-brist? Brist på B12-vitamin kan orsaka symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrationssvårigheter, yrsel, hjärtklappning och huvudvärk. Dessutom bidrar B12 till ett stärkt immunsystem. Många vet inte om att de har B12-brist, men det är enkelt att ta reda på genom ett blodprov. Har man brist kan man både ta tillskott i tablettform eller boka tid för en B12-injektion på en klinik. Även B12 är en vattenlöslig vitamin som kroppen gör sig av med om man får ett överskott.

Så kan vi hjälpa dig

Misstänker du att du har vitaminbrist? Hos Bokadirekt kan du boka tid för blodprov, vitamindropp och B12-injektioner.


Senast uppdaterad:
2024-02-28
Innehållet har granskats av:
MedProv Sverige i Kristianstad

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av vitaminbrist

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store