HemFakta & rådHårsäcksinflammation

Hårsäcksinflammation

Efter rakning eller vaxning är det inte ovanligt att det dyker upp små röda, ibland kliande, utslag på huden. Det kan se ut som en liten finne eller böld med ett hårstrå inkapslat under huden. Ibland syns hårstrået tydligt, ibland inte. I vilket fall är det troligen en hårsäcksinflammation man har att göra med, även kallat follikulit. Det är en vanlig hudåkomma som de allra flesta råkar ut för någon gång.

Det som hänt är att bakterier och svamp har tagit sig ner i hårsäckarna efter rakningen eller vaxningen, vilka sedan skapar en inflammation. De vanligaste platserna att få hårsäcksinflammationer på är ben, armar, underliv, rygg, bröst och axlar. Man kan även få hårsäcksinflammation av kläder som skaver eller eksem. Både bakterier och svamp trivs i värme, så det är extra lätt att dra på sig inflammationen om man är svettig.

Inflammationen går oftast över av sig själv och det finns flera knep att ta till för att undvika att inflammationen kommer tillbaka:

  • Undvik att använda engångsrakhyvlar, de tenderar att hyvla för djupt
  • Raka endast fuktig hud, använd gärna någon tvål eller gel för bättre glid
  • Tryck hyveln varsamt mot huden
  • Rengör hyveln noggrant efter användning
  • Smörj in dig med hudkräm efteråt
  • Prova att gå en period utan att vaxa eller raka dig så huden får vila

Har du redan fått problem kan du prova att badda receptfri klorhexidinlösning på utslaget och därefter smörja med en kräm som innehåller propylenglykol. Ibland kan man behöva behandling för den svamp eller bakterie som orsakat inflammationen.


Senast uppdaterad:
2024-02-28
Innehållet har granskats av:
Firo Esmer, verksamhetschef på hårkliniken Akacia Medical

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av hårsäcksinflammation

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store