Stress

Stress är en naturlig reaktion från kroppen på utmaningar eller krav som upplevs som hotande eller överväldigande. Egentligen är stress inget dåligt i sig, då det skapar ett påslag av olika hormoner och signalsubstanser, såsom kortisol, adrenalin och dopamin, vilka ger oss ett driv till att agera och få saker gjorda. Däremot är stress i grunden kroppens svar på en upplevd utmaning eller hot.

Stress kan utlösas av en mängd olika faktorer, både externa (exempelvis press i arbetet, stora livsförändringar eller ekonomisk osäkerhet) och interna (såsom sjukdom, oro eller ångest). När du upplever stress, aktiveras kroppens kamp- eller flyktreaktion, vilket innebär att en mängd olika fysiologiska processer sätts igång för att hjälpa dig att hantera situationen.

Det finns två typer av stress:

Akut stress

Kortvarig stress som uppstår som en omedelbar reaktion på en specifik händelse eller situation, såsom en plötslig bilolycka, en jobbpresentation eller en skrämmande upplevelse. Stressen kan då kännas av i form av hjärtklappning, svettning, snabb andning och/eller muskelspänning.

Kronisk stress

En långvarig stress som uppstår när du upplever stress eller stressiga situationer under en längre tid, exempelvis ekonomiska problem eller en kronisk sjukdom. Detta kan leda till huvudvärk, sömnproblem, depression och utmattning.

5 tips på hur du kan lindra stress

Använd dig av avslappningstekniker

Exempelvis meditation, yoga eller djupandning.

Aktivera dig fysiskt

Motionera regelbundet genom promenader, löpning, simning eller annan fysisk form du trivs med.

Vårda dina sociala relationer

Prata med vänner och familj för att få in andra perspektiv. 

Se över dina prioriteringar

Organisera såväl din vardag och ledighet för att undvika att bli överbelastad med åtaganden.

Håll en hälsosam livsstil

Försök att äta en balanserad kost, sova tillräckligt och minska på alkoholintag.

Upplever du att stressen eskalerar, tar övertaget och inte minskar är det en god idé att söka professionell hjälp hos en terapeut.


Senast uppdaterad:
2024-06-12
Innehållet har granskats av:
Carl-Henrik Ivarsson, KBT-terapeut

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av stress

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store