HemFakta & rådTandblekning

Tandblekning

Tandblekning är en kosmetisk tandvårdsbehandling vars syfte är att göra tänderna ljusare och vitare. Blekningsbehandlingen används för att ta bort missfärgningar och fläckar från tänderna.

Vanligaste tandblekningsmetoderna

Klinikblekning

Efter en undersökning där man går igenom patientens förutsättningar appliceras en blekningsgel på tänderna som sedan aktiveras med hjälp av ljus eller laser. Man använder också en skyddande gel för tandköttet.

Hemmablekning

Kliniken gjuter skenor anpassade efter patientens tänder, sedan bleker man tänderna själv hemma genom att använda ett mildare blekningsmedel i skenorna. 

Tandblekningsprodukter

Det finns även ett flertal produkter för hemmabruk, såsom blekningsremsor, olika blekningsgeler och tandkrämer med blekningseffekt på marknaden. Dessa produkter är oftast inte lika effektiva eller säkra som en tandblekning som utförs på en auktoriserad klinik.

Så många behandlingar behövs

Vid klinikblekning behövs oftast bara en behandling. Har man väldigt gula tänder krävs det i vissa fall två eller tre behandlingar. Vid hemmablekning bleker man tänderna under ett antal timmar varje dag under drygt tre dagar i sträck. Vill man upprepa behandlingen behöver tänderna vila i två veckor innan nästa behandling. Det gäller även vid klinikblekning. 

Så länge håller en tandblekning

Hur länge resultatet håller i sig efter en tandblekning beror på vilken blekningsmetod man väljer och vad tänderna har för förutsättningar. Vid en klinikblekning håller resultatet ofta i flera år.

Vanligaste orsakerna till missfärgade tänder

Mat och dryck: Vissa livsmedel och drycker kan orsaka missfärgningar på tänderna. Bland annat kaffe och te, rödvin, bär och färgstarka kryddor.

Tobak: Rökning och snusning leder i många fall till gula eller bruna fläckar på tänderna.

Bristande munhygien: Otillräcklig tandborstning och användning av tandtråd kan leda till problem med plack och tandsten, som i sin tur kan orsaka missfärgningar.

Medicinering: Vissa läkemedel kan orsaka missfärgningar av tänderna.

Ålder: Tänderna mörknar ofta något med åren.

Så kan vi hjälpa till

Vi har gott om tider för tandblekning – just där du befinner dig.


Senast uppdaterad:
2024-06-12
Innehållet har granskats av:
Johanna Hallmer, Dentotox Malmö

Hitta en tid för bedömning och rådgivning inför tandblekning

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store