HemFakta & rådTräningsvärk

Träningsvärk

Träningsvärk är en smärta eller obehag i musklerna som ofta uppstår efter ovanlig eller intensiv fysisk aktivitet. Det är inte ovanligt att känna av träningsvärk efter att ha provat en ny träning eller ökat intensiteten i sin träning.

Vad beror träningsvärk på?

Denna typ av muskelsmärta beror vanligtvis på mikroskopiska skador i muskelfibrerna. När musklerna belastas på ett sätt de inte är vana vid kan detta leda till små tårar i muskelvävnaden. Denna skadeprocess är en naturlig del av att bygga starkare muskler, eftersom kroppen reparerar dessa små skador och på så sätt stärker muskelvävnaden.

Hur känns träningsvärk?

Träningsvärk upplevs vanligtvis som en dämpad, molande smärta som blir mer påtaglig när man rör på de berörda musklerna. Den kan börja några timmar efter träningen och är som värst inom 24 till 72 timmar. Efter det börjar den vanligtvis avta.

Hur lindrar jag min träningsvärk?

För att hantera träningsvärk finns det flera metoder som kan lindra symptomen.

  • Lätt stretching och massage kan öka blodflödet till de drabbade musklerna och påskynda läkningsprocessen.
  • Värmebehandlingar som varma bad eller värmekuddar kan också lindra stelhet och smärta genom att förbättra blodcirkulationen.
  • Vila är viktigt, men lätt aktivitet som promenader eller lätt cykling kan hjälpa till att minska stelheten och smärtan snabbare än total vila.
  • Antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen kan användas för att minska inflammation och smärta, men bör användas sparsamt och i enlighet med medicinska rekommendationer.
  • Att dricka mycket vatten och försäkra sig om att få i sig tillräckligt med elektrolyter kan också hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare.
  • Regelbunden träning kan också hjälpa kroppen att anpassa sig och minska förekomsten av träningsvärk över tid.

Så kan vi hjälpa dig

Hos Bokadirekt finns gott om tider hos fysioterapeuter, naprapter och personliga tränare som kan rekommendera övningar som passar just för dig. 


Senast uppdaterad:
2024-07-02
Innehållet har granskats av:
Mikael Samuelsson, legitimerad naprapat

Hitta en tid för rådgivning & behandling av träningsvärk

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store